Prodiż na palnik gazowy

Kategoria Sprzęty domowe

Czas powstania lata 20. XX wieku

Wymiary Wysokość: 14 cm
Szerokość: 34 cm
Waga: 0,5kg

Materiał aluminium, drobne elementy stalowe

Muzeum / Miejsce przechowywania Izba Tradycji Krakowskiego Gazownictwa w Krakowie

Prawa do obiektu Izba Tradycji Krakowskiego Gazownictwa w Krakowie

Prawa do wizerunków cyfrowych Izba Tradycji Krakowskiego Gazownictwa w Krakowie

Tagi

Opis eksponatu

XIX-wieczne sprzęty kuchenne przeważnie wykonane były z żeliwa lub mosiądzu, często też przypominały współczesne kuchenki turystyczne, które można zabrać na kemping. Jedno- lub dwupalnikowe kuchenki bez piekarnika pozwalały przygotować posiłki złożone z potraw gotowanych lub smażonych. Ale co z pieczeniem? Przy tego rodzaju kuchenkach z pomocą przychodził prodiż (franc. le prodige).

Był to wykonany z aluminium rondel z pokrywką, drucianym ruszcikiem oraz żelazną podstawką. Upieczenie ciasta czy mięsa za pomocą stawianego na palnik kuchenki prodiżu nie stanowiło żadnego problemu. Pierwsza w Polsce prezentacja tego urządzenia miała miejsce w latach 20. XX wieku.
ZOOM
PL EN
Ustawienia prywatności
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Aby uzyskać więcej informacji i spersonalizować swoje preferencje, kliknij „Ustawienia”. W każdej chwili możesz zmienić swoje preferencje, a także cofnąć zgodę na używanie plików cookie na poniższej stronie.
Polityka prywatności
*Z wyjątkiem niezbędnych