Kategoria
Sprzęty domowe
Czas powstania
lata 20. XX wieku
Wymiary
Wysokość: 14 cm
Szerokość: 34 cm
Waga: 0,5kg
Materiał
aluminium, drobne elementy stalowe
Muzeum / Miejsce przechowywania
Izba Tradycji Krakowskiego Gazownictwa w Krakowie
Prawa do obiektu
Izba Tradycji Krakowskiego Gazownictwa w Krakowie
Prawa do wizerunków cyfrowych
Izba Tradycji Krakowskiego Gazownictwa w Krakowie
Tagi
Opis eksponatu
XIX-wieczne sprzęty kuchenne przeważnie wykonane były z żeliwa lub mosiądzu, często też przypominały współczesne kuchenki turystyczne, które można zabrać na kemping. Jedno- lub dwupalnikowe kuchenki bez piekarnika pozwalały przygotować posiłki złożone z potraw gotowanych lub smażonych. Ale co z pieczeniem? Przy tego rodzaju kuchenkach z pomocą przychodził prodiż (franc. le prodige).
Był to wykonany z aluminium rondel z pokrywką, drucianym ruszcikiem oraz żelazną podstawką. Upieczenie ciasta czy mięsa za pomocą stawianego na palnik kuchenki prodiżu nie stanowiło żadnego problemu. Pierwsza w Polsce prezentacja tego urządzenia miała miejsce w latach 20. XX wieku.