Terma gazowa

Kategoria Ogrzewanie

Podkategoria Piecyki łazienkowe

Czas powstania lata 30. XX wieku

Producent / autor Junkers

Miejsce powstania Dessau, Niemcy

Wymiary Wysokość: 57 cm
Szerokość: 17 cm
Długość: 22 cm
Waga: 4,8 kg

Materiał miedź, mosiądz, stal, aluminium, guma, żeliwo

Muzeum / Miejsce przechowywania Izba Tradycji Krakowskiego Gazownictwa w Krakowie

Prawa do obiektu Izba Tradycji Krakowskiego Gazownictwa w Krakowie

Prawa do wizerunków cyfrowych Izba Tradycji Krakowskiego Gazownictwa w Krakowie

Tagi

Opis eksponatu

W kuchni stale potrzebna jest ciepła woda. Na początku XX wieku najoszczędniej uzyskiwano ją za pomocą małego aparatu przepływowego potocznie nazywanego grzejnikiem wody.

Takie urządzenie w ciągu jednej minuty dawało około 5 litrów wody podgrzanej do temperatury w przedziale od 10 do 35 stopni Celsjusza, bądź 2,5 litra wody podgrzanej do 60 stopni. Aby uzyskać ten efekt, grzejnik zużywał około 40 l (0,04 m³) gazu. Niewielki rozmiar oraz wysoka efektywność działania pozwalały gospodyni domowej na przykład na sprawne mycie naczyń.

UWAGA: tej gazowej termy nie można było używać zbyt długo. Nie miała ona odpowiedniego odprowadzenia spalin do przewodu kominowego, a zatem groźne dla zdrowia i życia spaliny wydostawały się do pomieszczenia, w którym grzejnik był używany.
ZOOM
Cookies

Serwis używa ciasteczek (cookies) – plików zapisywanych na dysku, w celu zapamiętywania informacji o korzystaniu z serwisu przez użytkownika (więcej). Użytkownik zawsze może skonfigurować cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.