Kategoria
Ogrzewanie
Podkategoria
Piecyki łazienkowe
Czas powstania
lata 30. XX wieku
Producent / autor
Junkers
Miejsce powstania
Dessau, Niemcy
Wymiary
Wysokość: 57 cm
Szerokość: 17 cm
Długość: 22 cm
Waga: 4,8 kg
Materiał
miedź, mosiądz, stal, aluminium, guma, żeliwo
Muzeum / Miejsce przechowywania
Izba Tradycji Krakowskiego Gazownictwa w Krakowie
Prawa do obiektu
Izba Tradycji Krakowskiego Gazownictwa w Krakowie
Prawa do wizerunków cyfrowych
Izba Tradycji Krakowskiego Gazownictwa w Krakowie
Tagi
Opis eksponatu
W kuchni stale potrzebna jest ciepła woda. Na początku XX wieku najoszczędniej uzyskiwano ją za pomocą małego aparatu przepływowego potocznie nazywanego grzejnikiem wody.
Takie urządzenie w ciągu jednej minuty dawało około 5 litrów wody podgrzanej do temperatury w przedziale od 10 do 35 stopni Celsjusza, bądź 2,5 litra wody podgrzanej do 60 stopni. Aby uzyskać ten efekt, grzejnik zużywał około 40 l (0,04 m³) gazu. Niewielki rozmiar oraz wysoka efektywność działania pozwalały gospodyni domowej na przykład na sprawne mycie naczyń.
UWAGA: tej gazowej termy nie można było używać zbyt długo. Nie miała ona odpowiedniego odprowadzenia spalin do przewodu kominowego, a zatem groźne dla zdrowia i życia spaliny wydostawały się do pomieszczenia, w którym grzejnik był używany.